Çfarë duhet të bëhet?


Pra, çfarë është e nevojshme në një situatë të tillë të dëshpëruar? Çfarë duhet të bëjë Evropa? Fredric Jameson së fundmi propozoi utopinë e militarizimit global të shoqërisë si një mënyrë të emancipimit: ndërsa stagnimet e kapitalizmit global janë gjithnjë e më të dukshme, të gjitha ndryshimet e imagjinuara demokratike -bazës “nga poshtë” janë të dënuara që në fund të fundit të dështojën, kështu që e vetmja mënyrë për të thyer në mënyrë efektive rrethin vicioz të kapitalizmit global është një lloj i “militarizimit”, i cili është një tjetër emër për pezullimin e fuqisë vetërregulluese të ekonomisë. Ndoshta kriza e vazhdueshme e refugjatëve në Evropë ofron një mundësi për të testuar këtë opsion. Continue reading “Çfarë duhet të bëhet?”

Advertisements

Ekonomia Politike e Refugjatëve


Në këtë artikull ua paraqesim përkthimin e kapitullit të IV të librit ‘Kundër Shantazhit të dyfisht’ të shkruar nga Slavoj Zizek ku ky i fundit flet për refugjatët e në veçanti për valen e madhe të refugjatëve nga shtetet arabe. 

Continue reading “Ekonomia Politike e Refugjatëve”

Një zbritje nëpër vorbull


Kriza e refugjatëve i ofron Evropës një shans unik për ta ripërcaktuar vetën, për ta shënuar dallimin e saj nga të dy polet që e kundërshtojnë atë: neoliberalizmi anglo-sakson dhe ‘vlerat aziatike’- të kapitalizmit të injektuar autoritar. Ata që ankohen për rënien e vazhdueshme të Bashkimit Evropian duket se idealizojnë të kaluarën e saj – për BE-në ende ‘demokratike, për humbjen e së cilës atyre tani u vjen keq, që në fakt nuk ekzistonte kurrë. Politika e BE-së e kohëve të fundit është vetëm një përpjekje e dëshpëruar për ta bërë Evropën të arsyeshme përballë kapitalizmit të ri botëror. Kritika e zakonshme e të majtës liberale ndaj BE-së se kjo gjë në thelb është në rregull, se është vetëm diçka në lidhje me “deficitin demokratik” – e tradhëton të njëjtin naivitet sikur kritikët e vendeve ish-komuniste të cilët në thelb e mbështesnin atë, porse ankoheshin për mungesën e demokracisë. Në të dy rastet, megjithatë, këto kritika miqësore nuk arritën të kuptojnë se ‘deficiti i demokratik’ ishte i nevojshëm, pjesë ndërtuese e strukturës. Continue reading “Një zbritje nëpër vorbull”

Çfarë tregon për Europën frika jonë nga refugjatëtShkruan: Slavoj Zizek, filozof dhe psikanalist.

Pyetja e vërtetë nuk është “a janë emigrantët kërcënim i vërtetë për Europën?”, por “çfarë tregon ky obsesion i kërcënimit nga emigrantët për dobësinë e Europës?

Jacques Lacan ka thënë se, edhe nëse pohimi i një burri xheloz për gruan e tij – se ajo fle me të tjerë – është i vërtetë, xhelozia e tij mbetet patologjike. Përse?  Pyetja e vërtetë “nuk është nëse xhelozia e tij është e bazuar në fakte?” por “pse i duhet atij xhelozia për të ruajtur identitetin e tij?” Përgjatë linjash të njejta, mund të thuhet se edhe nëse pohimet e nazistëve mbi hebrenjtë ishin të vërteta – se ata kanë shftytëzuar gjermanët, se kanë joshur vajzat gjermane – gjëra të cilat sigurisht që nuk i kanë bërë, antisemitizmi i tyre do të ishte (dhe ka qenë) patologjik, meqë shtyp arsyen e vërtetë se pse nazistëve iu duhej antisemitizmi në mënyrë që të mbështesnin pozicionin e tyre ideologjik.
Continue reading “Çfarë tregon për Europën frika jonë nga refugjatët”